Make your own free website on Tripod.com

Site Meter
Semenjak
Disember 5,
1997

Add Me!

Oleh:
HAJI WAN
OMAR
BIN
MAHMUD,
AMN.,
PJK.Cg. is
a member
of
The HTML Writers Guild
.
Penulisan Buku Online /Book Writing Online


AKHIR TAHUN LIMA PULUHAN

Perkhemahan PengakapPerkehemahan Pasukan Beruniform
Setelah Penulis Menjadi Guru Besar, 1996

Inilah merupakan peristiwa yang sukar penulis lupakan.Sekolah kami mengadakan perkhemahan pengakap tahunan. Penulis dan rakan-rakan, sebagai ahli pasukan pengakap terpaksa menyertainya. Penulis ketika itu dalam kelas SMC II. Khemah kami dibina daripada kayu yang dicari dari hutan berhampiran. Mereka yang keriatif menggunakan lalang sebagai dinding khemah. Ia dijalin dengan rapi oleh anggota pasukan khemah tersebut untuk dijadikan dinding. Hasilnya amat menarik dan ia mendapat pujian Pesuruhjaya Pengakap yang datang membuat pemeriksaan pada keesokan harinya.

Pada waktu malamnya pula, acara di sekitar unggun api berjalan dengan cukup meriah. Waktu itu kami tidak terlalu bergantung kepada guru-guru kami. Boleh dikatakan semua aktiviti kami rancang dan uruskan sendiri. Guru-guru hanya memberikan sokongan dari belakang. Kami merasa sungguh seronok pada malam itu.

Dalam keadaan keletihan kami masuk dan tidur dalam bilik darjah, kerana kami tidak dibenarkan bermalam dalam khemah. Bermalam di luar agak merbahaya kerana kami berada di pinggir hutan dan penghuni hutan boleh mengancam keselamatan kami semua.

Waktu tidur itulah sesuatu yang amat melucukan berlaku, kerana ketika bangun pagi kami dapati "barang" kami semua terangkai antara satu dengan lain. Kami dapati beberapa orang di antara kami telah bertindak melakukannya pada waktu kami semua sedang tidur. Beliau menggunakan tali benang untuk merangkaikan "barang" kami itu. Nasib baik tiada seorang pun yang cedera. Kami semua ketawa sepuas-puasnya kerana peristiwa yang amat melucukan itu.

Abu Bakar, Zainal Awang, Su Ting, Wan Muda dan Abdul Rahman merupakan kawan-kawan penulis ketika di sekolah rendah Inggeris. Zakaria dan Yahaya Ismail juga tidak dapat penulis lupakan. Penulis tidak tahu di mana Ali Pak Mat Jawa sekarang. Bapanya merupakan seorang pendatang dari Indonesia.

Kira-kira pukul 2.00 petang Pesuruhjaya Pengakap Negeri hadir dan kami terpaksa berada di khemah masing-masing, siap sedia untuk dilawati. Tiba-tiba seseorang teringatkan seperiuk nasi yang hangus sampai hitam kerana terbiar di dapur setelah terlalu leka beraktiviti. Kami melemparnya ke dalam semak, jauh daripada pandangan sesiapa. Kami takut kalau-kalau bau nasi hangit itu dapat dikesani oleh Pesuruhjaya Pengakap yang kami geruni.

Peperiksaan Kemasukan Ke Sekolah Menengah

Kami semua dikehendaki menduduki Peperiksaan Kemasukan Ke Sekolah Menengah atau disebut sebagai Standard Six Entrance Examination dalam tahun akhir persekolahan sekolah rendah, ia itu Darjah VI.

Kami semua sangat kuat belajar. Su Ting, Zakaria, Yahya dan penulis tinggal di asrama sekolah dengan izin Headmaster dalam cuti penggal kerana ingin belajar dalam kumpulan agar lulus cemerlang dalam peperiksaan. Sekolah tidak mengadakan kelas tambahan seperti sekarang ini. Kami memasak sendiri dan menguruskan diri kami sendiri ketika itu.

Kami belajar sampai jauh malam tiap-tiap malam. Kalau tak silap penulis, waktu itu kami terpaksa mengambil empat mata pelajaran, iaitu mata pelajaran Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Matematik dan General Knowledge. Perlu diingat, kami semua berada di sekolah Inggeris. Waktu di sekolah kami tidak dibenarkan sesiapapun bercakap dalam Bahasa Melayu. Murid yang didapati bercakap dalam Bahasa Melayu, jika ditangkap oleh pengawas, didenda sebanyak 5 sen. Penulis beruntug kerana penulis seorang pengawas. Tetapi, seingat penulis, penulis tidak pernah menangkap sesiapa.

Abang penulis tidak belajar di sekolah Inggeris. Jadi, penulis selalu sahaja diejek oleh abang kerana terlalu gemar bercakap dalam Bahasa Inggeris walaupun waktu di luar sekolah apabila penulis bersama kawan-kawan sesekolah. Eng Lian, rakan sesekolah penulis adalah jiran sebelah rumah. Penulis selalu bercakap Inggeris dengannya. Abang penulis mengatakan penulis berangan-angan nak jadi orang putih. Sesuatu yang sebaliknya berlaku sekarang ini. Murid-murid sentiasa didorong untuk bercakap dalam Bahasa Inggeris di dalam dan di luar sekolah. Malangnya dorongan hanya tinggal sebagai dorongan. Sambutannya mendukacitakan. Murid zaman silam bersungguh berlatih dan bercakap Inggeris walaupun di luar sekolah. Murid sekarang dalam kelas Bahasa Inggeris pun bercakap dalam Bahasa ibunda. Barangkali, itulah sebabnya mengapa murid sekarang lemah dalam Bahasa Inggeris.

Di sekolah kami menggunakan buku-buku import seperti The Oxford English Course, Everyday Classics dan The New Method Malayan Readers. Kami benar-benar memberikan perhatian kepada pelajaran Bahasa Inggeris kerana ingin melanjutkan pelajaran ke sekolah menengah yang ketika itu menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar. Walaupun ketika itu sudah ada aliran Melayu yang di wujudkan di sekolah menengah Inggeris, bilangan murid yang diterima masuk agak terhad.

Pegawai Daerah Penjajah


Pegawai Daerah (DO) ketika itu ialah seorang pegawai berbangsa Australia. Dan beliau tinggal di rumah besar atas bukit. Kami sering naik ke rumahnya menonton wayang gambar bisu 8mm kerana di rumahnya ada menggunakan generetor sedangkan seluruh pekan itu tidak berelektrik. Ini merupakan wayang gambar percuma yang ketiga selain menonton wayang gambar di balai polis dan wayang gambar jabatan penerangan.

Perkara yang menarik pada hemat penulis ialah tentang borang-borang yang terdapat di pejabat daerah. Kebanyakan borang adalah bertulisan Jawi sedangkan "DO"nya berbangsa Australia (Inggeris). Beliau pula pandai mengambil hati orang Melayu dengan sentiasa berbaju Melayu dan berkain ketika di rumah.

Malangnya, mabuk arak menjadi kebiasaan di kalangan semua kaum, terutama bila ada sesuatu jamuan di Pejabat Daerah. Bagaimanapun, tidak semua yang meminum minuman haram itu; hanya segelintir yang kurang penghayatan agama yang terjebak dengan kegiatan meminum minuman haram itu. Pada zaman itu juga terdapat beberapa pegawai Melayu yang berlagak seperti orang Inggeris, berseluar pendek, berstokin panjang dengan rokok Craven A atau rokok "555" dalam tin di tangan. Ada di antara mereka hanya pandai berlagak seperti orang Inggeris, tetapi hanya tahu sepatah dua bahasa Inggeris. Dalam era inilah banyak perkataan Inggeris bertukar sebutan. Umpamanya, perkatan,"government" bertukar menjadi, "gomen" dan "driver" berubah menjadi "drebar". Mereka yang benar-benar berpendidikan Inggeris, nampaknya tidak pula berlagak keterlaluan sedemikian.Cuma, mereka yang ke sana kemari dengan hanya memakai seluar pendek boleh dilihat di mana-mana.

Kempen Pilihanraya


Semangat ingin mencapai kemerdekaan meluap-luap. Semua pemimpin politik berusaha bersungguh untuk mencapai kemerdekaan bagi Persekutuan Tanah Melayu. Pemimpin seperti Tunku Abdul Rahman Putera, Perdana Menteri Pertama negara kita, Dato' Onn Jaafar, Dato Jaafar Albar dan lain-lain sering datang ke pekan kami untuk menyampaikan ucapan dalam rapat umum politik.

Satu perkara lagi yang menarik perhatian penulis ialah tentang kempen pilihanraya yang dijalankan. Semuanya berlaku dalam rapat umum yang besar; tidak ada ceramah yang dijalankan secara tertutup macam sekarang. Penulis acap kali mengikuti rapat umum pemimpin-pemimpin seperti Tunku Abdul Rahman dan Dato' Onn, walaupun penulis masih kanak-kanak waktu itu. Ini merupakan titik permulaan pemerintahan sendiri Tanah Melayu dan lagu "Mari Mengundi" yang dinyanyikan oleh Zainal Alam itu sentiasa berkumandang di corong radio menggesa rakyat Tanah Melayu keluar mengundi beramai-ramai dalam tahun 1955.

Akhirnya, pada 31 Ogos, 1957 Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaannya dan terlepas daripada cengkaman penjajahan British. Laungan,"Merdeka !" sering didengar di mana jua kita berada. Semua orang menunjukkan wajah yang berseri-seri kerana telah bebas dan merdeka. Pada malam menjelang 31 Ogos seluruh bangunan dihiasi dengan lampu berwarna warni dan tanglung kerana Pejabat Daerah menganjurkan pertandingan bangunan cantik. Lampu-lampu dinyalakan serentak tepat pada detik jam 12:00 tengah malam. Seluruh bandar menjadi hidup bagaikan berada di alam mimpi. Kebetulan pada malam itu kami baru selesai menonton filem Hindustan. Filem itu ditayangkan di panggung terbuka di mana kami duduk di tanah beralaskan tikar dan panggung itu sendiri hanya didindingkan dengan dinding daun kelapa. Satu tiket masuk bagi kanak-kanak hanya berharga 15 sen.

Kami semua turut gembira menjadi anak-anak merdeka. Satu ketika, Seri Paduka Yang Di Pertuan Agung yang pertama telah melawat pekan kami. Penulis terpilih menyertai koir unruk menyanyikan lagu Negaraku. Malangnya, penulis tidak menghadirkan diri ketika lagu itu dinyanyikan kerana penulis gagal menyediakan pakaian Melayu yang sesuai bagi acara itu. Nenek tidak dapat membantu menyediakannya waktu itu. Acara di mana lagu itu dinyanyikan diadakan tidak jauh dari rumah penulis, kerana rumah penulis dalam pekan. Kerana takut dimarahi guru yang memimpin pasukan koir itu, penulis hanya melihat dari jauh menerusi tingkap di rumah penulis.


[Cg.'s Calendar] [Cg.'s Cave] [Cg.'s Profile] [Cg.'s LINKS] [Cg.'s Tools]
[Cg.'s HTML] [Cg.'s MIDI COLLECTION] [Cg.'s ICQ] [Cg.'s Book]
[Cg.'s Service] [Cg.'s Geo Files] [Cg.and Pendidiknet]
[SK.Tg.Bariah] [Pengurusan] [Takwim SKTB 1999]